Vem är vital för dagen, sprudlar av energi och är motiverad och uthållig. Men visste du att en vital livsstil också håller din hjärna i form? Under vårt event Otherside Xperience gav Erik Scherder, professor i neuropsykologi, publiken en titt under hjärnbalken: "Låt inte din hjärna sitta ner".
"Lev ett fantastiskt liv, men välj aldrig den väg som innebär minst ansträngning."
Vem är Erik Scherder?
Erik Scherder (°1951) är professor i neuropsykologi vid VU University Amsterdam och professor i träningsvetenskap vid University of Groningen. Han blev känd för den breda allmänheten genom sitt deltagande i "Universiteit van Nederland" och "De Wereld Draait Door". Erik Scherder har publicerat flera böcker, bland annat "Hjärnan vill läsa" och "Att bli gammal, att hålla sig ung".
"Hjärnan vill läsa" och "Att bli gammal, att hålla sig ung".
"Vår hjärna är ett stort nätverk av nervbanor som förgrenar sig till noder", säger Erik Scherder. "Ju fler förgreningar, desto bättre. Med en aktiv livsstil stimulerar du dessa kopplingar och därmed dina kognitiva funktioner."
Förhindra mental utmattning genom att röra på dig
"Att hålla hjärnan i trim är inte alls svårt", betonar professorn. "Ändå gör vi det alldeles för lite idag. Vi står inför en pandemi av träningsfattigdom. Jag är mycket orolig, särskilt för våra ungdomar. Deras hjärnor utvecklas trots allt fortfarande."
"Som kontorsarbetare sitter vi på en stol hela dagen. Våra kroppar är inte gjorda för det. För varje 30 minuters sittande bör det finnas tre minuters motion", säger Erik Scherder. Det är vetenskapligt bevisat att detta minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och diabetes typ 2.
Men våra hjärnor vill också röra på sig:"Blodflödet till hjärnans nätverk minskar när vi sitter stilla för mycket", förklarar Erik Scherder. "Konsekvenserna är uppenbara: koncentrationsförlust, letargi och allmän mental trötthet."
Låt din hjärna "mind-wandra" varje dag,
Att låta hjärnan vandra iväg då och då - utan att nya impulser kommer in i hjärnan - gör underverk. Under ett sådant ögonblick av tankevandring aktiveras det kreativa, lösningsfokuserade nätverket i vår hjärna. Erik Scherder: "Ge varje anställd tjugo minuters vilotid för hjärnan två gånger per arbetsdag."
"Ge varje anställd 20 minuters hjärnvila två gånger per arbetsdag."
Spara aldrig på sömntimmarna
.Också på natten är våra hjärnor aldrig "avstängda". Medan vi ligger i vår säng arbetar den flitigt med att bearbeta intryck från dagen. Det du har lärt dig får en plats i ditt minne och du bearbetar alla typer av känslor.
Erik Scherder: "De som sover för lite ger inte hjärnan tillräckligt med bearbetningstid. Dessutom börjar du reagera starkare på negativa känslor. Detta beror på att vår amygdala, hjärnans känslocentrum, går på högvarv när vi är trötta."
Låt inte din hjärna luta sig tillbaka
Och artificiell intelligens? Det verkar göra våra liv enklare, men för våra hjärnor är det inte så ofarligt. "Från bilar som parkerar sig själva till Chat GPT som gör forskning och strukturer åt oss: ur inlärningssynpunkt är detta dramatiska utvecklingar", betonar Erik Scherder. "Blodflödet till hjärnan minskar så snart det kommer in färre impulser."
Hans råd: "Läs en bok i stället för att binga en serie eller utforska en okänd stad med en stadskarta i stället för Google Maps. Och för arbetsplatsen: skapa tillräckligt med variation i jobben, eftersom kontinuerlig upprepning av samma uppgift också gör vår hjärna lat."
"Att arbeta hemifrån kan vara bekvämt, men våra hjärnor kräver en rik miljö med massor av aktivitet."
Bringa tillräckligt med prat i huvudet
Våra hjärnor behöver massor av stimuli. Och det får du inte tillräckligt av på ditt hemmakontor, enligt professorn: "När du gick tillbaka till arbetet på kontoret för första gången efter nedstängningen, stördes du då också av folkmassorna och de många ljuden runt omkring dig? Vår hjärnbark har till uppgift att filtrera alla dessa stimuli, men hade liksom inte lärt sig det efter månader av isolering."
"En lågstimulerande, ensam hemarbetsmiljö är dålig för vår hjärna och vårt välbefinnande", fortsätter han. "Att arbeta hemifrån kan vara mysigt och bekvämt, men våra hjärnor kräver verkligen en rikare miljö med mycket mer turbulens."
välja aldrig den enklaste vägen
"Din hjärna håller sig bara i form om du ger den tillräckligt med utmaningar", avslutar professorn. "Så se till att du lever ett bra liv, oavsett ålder. Men gör inga misstag: bra är inte nödvändigtvis bekvämt. Fortsätt att leta efter nya utmaningar, ansträng dig och, framför allt, välj aldrig den väg som innebär minst ansträngning."
Vår arbetsmarknad digitaliseras, men det är fortfarande människorna som är motorn. Med vår mjukvaruplattform vill vi bidra till motivation, engagemang och vitalitet hos dina anställda. Läs mer om våra lösningar.